Windhonden en antieke kunst

De geschiedenis van de windhond gaat terug tot in het oude Egypte van de farao’s, zo’n 5000 jaar geleden. Toen bestonden er reeds jachthonden die bijzonder veel op windhonden leken. Er zijn afbeeldingen gevonden op vazen en schalen en wandschilderingen uit die periode die hiervan getuigen.

De tesem

Op de oude Egyptische monumenten zijn drie soorten honden te onderscheiden, waaronder een windhond-achtige hond. Het blijkt dat er omstreeks 3000 voor Christus twee soorten windhonden bestonden in het oude Egypte, namelijk de tesem en de sloughi. De oudere tesem werd afgebeeld met zogenaamde prikoren en de sloughi met hangoren. Beide windhonden werden verder uitgebeeld met ranke ledematen en een opgetrokken buik. De tesem is een uitgestorven ras, terwijl de sloughi nog steeds in Noord-Afrika te vinden is.

Anubis

In de oud-Egyptische mythen komen we de god Anubis tegen die werd afgebeeld als een mens met een hondenhoofd. De kenmerken van deze godheid zijn vergelijkbaar met die van de tesem. Vooral de voorstellingen van Anubis in liggende houding doen erg veel denken aan de gestalte van de tesem. In het Egyptische museum van Caïro is zo’n beeld van een liggende Anubis te bewonderen (klik op bovenstaande link en scroll helemaal naar beneden om dit beeld te kunnen zien!)

shesha