De Cairn terriër, een beroemde filmheld(in)

Een van de kleinste terriërs is de Cairn terriër, die van oorsprong uit de westelijke hooglanden van Schotland komt. De Cairn terriër schijnt ook een van de oudste soorten terriërs te zijn. Hij is waarschijnlijk de voorvader van een aantal latere terriërrassen. In 1910 werd de Cairn terriër officiëel erkend als rashond.

Schotse monumenten

‘Cairn’ is een typisch Schots (Gaelic) woord en betekent ‘stenen pilaar’. De terriër is dus vernoemd naar de stenen monumenten die hier en daar in het Schotse landschap te vinden zijn. Dit lijkt echter een vreemde associatie, maar indien we de aanvankelijke missie van deze hond in ogenschouw nemen, begrijpen we de link. De Cairn terriër werd er namelijk op uit gestuurd om dassen, vossen en ratten te verschalken. Deze wilde dieren moesten worden opgespoord nabij de stenen monumenten. De honden werden voorheen dan ook als echte werkhonden beschouwd. Ook op boerderijen werden ze gebruikt om ongedierte, zoals ratten, op te ruimen.

Op het witte doek

De Cairn terriër is vooral een bekend hondenras geworden dankzij de hond Terry (1933-1945). Terry was een dappere Cairn terriër-teef en heeft in haar leven in diverse films een hondenrol gespeeld. Ze is wereldberoemd geworden door haar rol in de film ‘The Wizard of Oz’ (1939), waarin ze de heldin Toto speelde, het hondje van de hoofdrolspeelster Dorothy. Andere films waarin Terry was te bewonderen waren onder meer ‘Bright Eyes’ (1934) en ‘Fury’ (1936). Kortom, Terry heeft ons mooie herinneringen achtergelaten aan een onversaagde Cairn terriër!

De moedige Toto-hond

De Cairn terriër heeft nog een aantal bijzondere kenmerken die de hond extra aandoenlijk maken. Hij heeft bijvoorbeeld een gigantisch uithoudingsvermogen en geeft niet op voordat de klus is geklaard. Zulke toestanden kunnen hem zelfs in levensgevaar brengen. Deze heroïeke terriër ziet er dan ook altijd wat onbeschaafd (lees: niet-elegant) uit, dankzij zijn heerlijke onstuitbare karakter!

shesha