Reizen met je hond

Je hond is een dierbaar lid van het gezin en het liefst neem je hem overal mee naar toe. Niet voor niets staat hij op alle foto’s die tussen je posters aan de muur hangen. Soms kan hij niet mee en is een verblijf bij vrienden of kennissen of in een hondenpension de beste oplossing voor iedereen, inclusief je trouwe viervoeter. Wanneer je hond wél mee op reis gaat, bijvoorbeeld op vakantie, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

Vervoer

Er zijn honden die heel graag autoritten maken, terwijl andere honden er juist een hekel aan hebben. Houd hier rekening mee als je van plan bent om een lange reis met de auto te gaan maken. Denk ook aan de veiligheid van het dier: vervoer je hond bijvoorbeeld in een speciale bench voor in de auto. In sommige landen is dat zelfs verplicht. Een voordeel van een autovakantie is de vrijheid die je hebt: onderweg kun je stoppen wanneer je maar wilt en kun je een korte of langere pauze houden.

Voor een verre bestemming ben je misschien aangewezen op het vliegtuig. Dan kunnen er verschillende voorwaarden gelden die per luchtvaartmaatschappij variëren. Verdiep je hier ruim van tevoren in. In sommige gevallen mag je hond de hele reis bij jou blijven, terwijl hij bij andere luchtvaartmaatschappijen in een speciale ruimte dient te worden vervoerd.

Een andere mogelijkheid is om met de trein te reizen. Dat geeft je iets meer vrijheid dan een reis per vliegtuig, maar de rit zal mogelijk langer duren. Ook hiervoor geldt dat iedere maatschappij haar eigen voorwaarden heeft.

Wettelijke bepalingen

Als je met je hond een vakantie in het buitenland wilt doorbrengen zul je ongetwijfeld te maken krijgen met allerlei wetten en regels die onder meer betrekking hebben op verplichte vaccinaties, bijvoorbeeld tegen hondsdolheid. Puppy’s die jonger zijn dan drie maanden kunnen om deze reden meestal niet meereizen naar andere landen.

Ook moet je hond te identificeren en dus gechipt zijn. Voor Europese bestemmingen moet je voor je hond in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort. Daarnaast is in veel landen een aansprakelijkheidsverzekering voor honden verplicht.

Plan je reis met je hond zorgvuldig en op tijd: dan voorkom je niet alleen stress, maar ook eventuele boetes en zelfs het eventueel in beslag nemen van je trouwe viervoeter. Bij de ambassades van de verschillende landen vind je ook online de meest recente informatie.

shesha