De Staffordshire Bullterriër, de hond met een ruig verleden

De Engelse Stafford (de Staff) is een Bull terriër en deze naam verklapt zijn ontstaansgeschiedenis reeds. Dit soort terriër is voortgekomen uit een kruising tussen een terriër en een Old English Bulldog. Dat betekent dat de Staff zowel jachthond als vechthond is.

Bloederige achtergrond

De Engelse Bulldog was destijds geschikt om te vechten met stieren of zelfs met beren. In 1835 werden de stier-tegen-hond gevechten echter verboden, nadat dierenbeschermingsorganisaties zich ermee gingen bemoeien. Daarna werden de (illegale) hond-tegen-hond gevechten populair onder het volk. De Bulldog was hiervoor niet geschikt, omdat hij te lomp was. Er werd gezocht naar een snellere en meer actieve hond. Daarom werd de Bulldog uiteindelijk met een terriër gekruist en het resultaat was de kleinere Staff, die daarna zichzelf mocht bewijzen in de hondengevechten.

Rashond

Langzaamaan doofden de hondengevechten uit en in het begin van de vorige eeuw werd de Staff serieus genomen als hondensoort. Dit resulteerde in 1935 in een raserkenning en dat maakte van de Engelse Stafford een waardiger hond. De Staff werd plotseling een voorname gezelschapshond. Hoewel hij er gespierd en stoer uitziet en een ruig verleden heeft gehad, is hij in het gezin een trouwe en goedhartige compagnon.

shesha