De Afghaanse windhond: van jachthond tot tentoonstellingshond

De Afghaanse windhond komen we regelmatig tegen in modebladen en zelfs voor reclames wordt deze statige hond gebruikt. Voorts treffen we de Afghaan vaak aan op hondententoonstellingen. Oorspronkelijk is de Afghaanse windhond natuurlijk een onstuimige jachthond, maar het edele dier is in Europa behoorlijk gedomesticeerd en is dankzij zijn koninklijke voorkomen helaas gedegenereerd tot tentoonstellingshond.

Oorspronkelijkheid

De Afghaanse windhond komt van oorsprong uit het noorden van Afghanistan. Dit hondenras is al meer dan 4000 jaar oud en werd voorheen Kabulhond genoemd, naar de hoofdstad van het land. Volgens wetenschappelijk DNA-onderzoek is de Afghaanse windhond een van de oudste rashonden ter wereld en werd destijds gefokt door de Afghaanse en Pakistaanse nomaden, die de hond nodig hadden voor de jacht op wild. Van oorsprong is de Afghaan dus een jachthond, die werd ingeschakeld voor de jacht op hazen, antilopen, bergschapen en gazellen. Verder werd deze jachthond ingezet om te vechten met wolven, sneeuwluipaarden en andere roofdieren. Het is echter niet de snelheid van de hond die de jacht op wild doet slagen. De Afghaanse windhond heeft namelijk een gigantisch uithoudingsvermogen en rent kilometerslang achter zijn prooi aan totdat het roofwild er bekaf bij neer valt. Bovendien heeft de Afghaan een onafhankelijk karakter, dat wil zeggen, hij volgt geen (jacht)instructies op, maar neemt zijn eigen beslissingen tijdens de jacht.

Domesticatie

Sinds het begin van de vorige eeuw is de Afghaanse windhond ook in Europa komen wonen. Hier wordt hij voornamelijk gehouden als gezelschapsdier en als ‘show’-hond. De Afghaan laat zich echter niet makkelijk africhten, maar met veel geduld en respect is deze windhond probleemloos te domesticeren tot een rustige en trouwe huisvriend. Een leuke karaktertrek van de Afghaanse windhond is de manier waarop hij zijn blijdschap uit. Hij kan in zulke situaties de clown uithangen en heel komisch uit de hoek komen, door bijvoorbeeld gekke kunstjes te vertonen.

The show must not go on

Dankzij zijn fraaie en statige vertoning is deze hond veelvuldig te zien op hondententoonstellingen. Het is misschien leuk om honden te verzorgen, te coifferen en op te tutten als waren het barbiepoppen, maar we vergeten daarbij dat de Afghaanse windhond voornamelijk geniet van rennen en jagen in de natuur! Een beweeglijk baasje is daarom het meest profijtelijk voor deze sportieve hond. Veel beweging komt zijn gezondheid absoluut ten goede!

shesha