De Russische herdershond, beschermer van huis en haard

De Russische herdershond komt oorspronkelijk uit het Kaukasische gebergte, en wordt ook wel Kaukasische herdershond genoemd. De officiële Russische naam voor deze hond is Kavkazskaja Owcharka. Owcharka betekent letterlijk: hond van de herder. Deze herdershonden zijn van nature erg zelfstandig en kunnen soms dominant zijn. Zijn baasje moet dan ook erg consequent zijn om deze hond te kunnen sturen en socialiseren.

Oorsprong

De Kaukasische herdershond bestaat al een groot aantal eeuwen en was oorspronkelijk een nomadenhond. Via het rondreizen is de hond in het gebied van Armenië en de Kaukasus terecht gekomen, alwaar deze hond zich verder heeft kunnen ontwikkelen tot beschermer van het grazende vee. Dit was noodzakelijk omdat er veel roofdieren in de buurt waren, zoals wolven, beren en coyotes. Ook huizen en andere eigendommen moesten worden bewaakt tegen indringers en roofdieren. De Kaukasische herder is dan ook een uitstekende waakhond met een zeer moedig en onverschrokken karakter. Dit soort honden kunnen zonder waarschuwing tot de aanval overgaan.

Bewaker van territoria

De Kaukasische herdershond is zich zeer bewust van territoria. Zijn wereld lijkt in tweeën gedeeld. De grens tussen zijn territorium en zijn niet-territorium is definitief. Deze grens wordt voortdurend actief bewaakt. De Kaukasische herder heeft een territorium nodig om te bewaken, anders raakt hij de kluts kwijt en gaat bijvoorbeeld zijn etensbak als territorium beschouwen met alle gevolgen van dien. Geef deze hond dus een eigen territorium en hij zal zijn eigenaar, zijn familie, zijn huis of zijn veestapel met veel passie beschermen tegen onwelkome indringers.

shesha