De gracieuze barzoi

Windhonden zijn over het algemeen grote, ranke honden. Hun lichaamsbouw is atletisch en ingesteld op snelheid. We kunnen zeggen dat hun katachtige tegenhanger het jachtluipaard is. Windhonden zijn dan ook dol op rennen en jagen. De term windhond behelst verscheidene hondenrassen, zoals de Afghaanse windhond, de hazewindhond en de Russische windhond, die ook wel bekend staat onder de naam barzoi. Dit artikel is gewijd aan onze trouwe Russische vriend.

Etymologie

Officiëel heet de Russische windhond ‘Russkaya Psovaya Borzaya’. Borzaya komt van ‘borzói’, een woord dat ‘snelheid’ uitdrukt. Psovaya stamt af van het woord ‘psovina’ en dat heeft te maken met de zachte golvende vacht van dit elegante dier. Russkaya is een woord dat geen nadere toelichting behoeft. We zien dat de naam meer een omschrijving van deze windhond weergeeft, dan dat het een echte benaming is. Overigens wordt de barzoi ook wel Russische wolfshond genoemd, hierover straks meer.

Historie

Er zijn verschillende verhalen in omloop over het ontstaan van de barzoi. Eenduidigheid daarover ontbreekt helaas. Een van die historische verhalen gaat als volgt: De Russische aristocratie van de 17e eeuw wilden een hond die uitermate geschikt zou zijn als jachthond en die bovendien enorm snel zou zijn. Daarom haalden ze Arabische hazewindhonden naar Rusland. Deze hazewindhonden voldeden aan de gestelde eisen, maar bleken ongeschikt voor het koude en gure Russische klimaat en overleefden het avontuur niet. Er werd een tweede poging ondernomen, en deze keer werden de Arabische hazewindhonden gekruist met Russische herdershonden (Kavkazskaja Owcharka). Dit gaf het gewenste resultaat, namelijk een snelle windhond met een dikke vacht! Deze geschiedenis over de barzoi is de meest aannemelijke vertelling.

Alias ‘Russische wolfshond’

De barzoi is door de Russische aristocratie gefokt voor de jacht op bijvoorbeeld hazen en herten, en in het bijzonder voor de jacht op wolven, hetgeen de bijnaam ‘wolfshond’ verklaart. De jacht op wolven werd beschouwd als een spannende activiteit. Jagers gingen met een paar barzois de bossen in om wolven op te sporen. Wanneer er een werd opgemerkt, waren de barzois samen in staat de wolf te overmeesteren, maar maakten het dier niet dood. Vervolgens maakte de jager het karwei af. Na de Russische revolutie in 1917 was het gedaan met de wolvenjacht. De barzoi werd ‘werkeloos’ en de fokkerij raakte daarbij in het slop. Gelukkig heeft er een herwaardering plaatsgevonden voor deze gracieuze windhond, zodat de fokkerij van de barzoi zich eindelijk kon gaan herstellen.

Visuele jachthond

Een opmerkelijk kenmerk van de barzoi is dat deze hond gezegend is met een enorm gezichtsveld van maar liefst 270 graden. De barzoi is in staat om zijn prooi al van verre te signaleren. Als visuele jachthond heeft hij tevens een fel karakter. Als waakhond is de barzoi echter niet bruikbaar, aangezien hij zelden blaft en terughoudend is tegenover vreemden. Als trouwe huisvriend is deze windhond echter wel geschikt. Het is een lieve en rustige hond en heeft veel toewijding nodig, evenals héél veel beweging! Het is dan ook een plezierige metgezel voor lange boswandelingen!

shesha