De Jack Russell Terriër

Een van de meest populaire en grappigste Terriërs is ongetwijfeld de Jack Russell Terriër. Het verhaal achter deze vrijwel altijd actieve Terriër gaat terug tot in de negentiende eeuw en begint bij een dominee met de naam Jack Russell. Deze geestelijke was niet alleen een groot hondenliefhebber, maar ook een fervent jager. Hij kwam op het idee om een hond te gaan fokken die hem in alle omstandigheden zou kunnen assisteren bij de vossenjacht. Daarvoor moest de hond niet alleen over een heel goed uithoudingsvermogen beschikken, maar tevens klein en compact zijn, zodat hij deze makkelijk overal met zich mee kon nemen. Hij liet zijn ‘gewone’ Terriër, een teefje dat luisterde naar de naam Trump, dekken door een Fox Terriër – de hond die tot dan toe werd ingezet tijdens de jacht – en hiermee was de eerste Jack Russell Terriër meteen een feit.

Het karakter van de Jack Russell Terriër

Een Jack Russell Terriër is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Als je overweegt een Jack Russell Terriër in huis te nemen, schaf dan meteen een paar stevige adidas Schoenen voor jezelf aan. Lange wandelingen waarbij deze hond al zijn energie kwijt kan, vindt een Jack Russel Terriër geweldig. Ondanks zijn uitbundige en actieve karakter is deze hond ronduit een lieverd. Hij is erg trouw aan zijn baasje en na een flinke wandeling nestelt hij zich graag gezellig naast zijn baas op de bank. Bijzonder is ook zijn intelligentie. Hierdoor leert hij heel snel nieuwe dingen aan, maar heeft hij ook gauw door hoe hij zijn baasje om de tuin kan leiden. Als je deze Terriër wilt laten uitgroeien tot een trouwe hond, zal je hem zeer consequent moeten opvoeden.

De Jack Russell rasstandaard

Een rasstandaard bepaalt aan welke voorwaarden een hond moet voldoen om tot een bepaald ras te kunnen behoren. Zonder hierbij te veel in details te treden kunnen we stellen dat een Jack Russell Terriër, volgens de rasstandaard, zowel een hardwerkende als een goede gezelschapshond moet zijn. In deze rasstandaard worden ook voorwaarden opgenomen voor de uiterlijke kenmerken, zoals bijvoorbeeld de lengte, het gewicht, de stand van het hoofd en van de hals, de ledematen en de vacht. Algemeen kan worden gezegd dat een Jack Russell Terriër een rechthoekige, compacte vorm dient te hebben, en dat zowel het hoofd als de hals stevig moet zijn. Bovendien moeten de ledematen vrij gespierd zijn. De ideale hoogte van een Jack Russell Terriër varieert van vijfentwintig tot dertig centimeter.

Een Jack Russell Terriër kopen

Ben je van plan een Jack Russell Terriër aan te schaffen, doe dit dan altijd bij een erkend fokker zodat je zeker weet dat je nieuwe huisgenoot gefokt is volgens de regels der kunst en tevens met aandacht voor het dierenwelzijn. Deze fokkers moeten immers aan heel wat voorwaarden voldoen eer ze de titel van erkend fokker kunnen verkrijgen.

shesha