De IJslandse schaapshond

In de tijd dat de Vikingen voet aan wal hebben gezet op IJsland en zich daar begonnen te vestigen, namen ze een aantal landbouwhuisdieren mee vanuit het vasteland van Scandinavië, zoals schapen, koeien, paarden, geiten en varkens. En zo begon het agrarische leven op IJsland. Tegenwoordig zijn het vooral schapen en paarden die door de IJslandse boeren worden gehouden. Schapen worden gehouden voor het vlees en de wol. Paarden zijn vooral leuk voor de recreatie, maar worden ook ingezet om de schapen bijeen te drijven, bijvoorbeeld in de slachttijd (september). Naast de paarden worden echter ook vaak honden ingeschakeld om de schapen vanuit hun zomerweiden op de hoogvlakten richting de ‘rettír’ te drijven.

Nationaal hondenras

Volgens overleveringen zijn er in het jaar 874 honden meegenomen door de Vikingen naar IJsland. De IJslandse herdershond of schaapshond stamt af van deze honden en is bijgevolg een nationaal hondenras geworden. We zouden denken dat het de IJslandse schaapshonden zijn die de schaapskudden op IJsland drijven, maar dat is niet langer het geval. Het zijn nu vooral border collies die de IJslandse schapen bijeen drijven. De IJslandse schaapshond komt nog maar beperkt voor op het eiland. Deze herdershond komen we tegenwoordig veel meer tegen in de Scandinavische landen, maar ook in Nederland is de hond populair.

Drijfinstinct

Omdat de IJslandse herdershond voorheen wél gebruikt werd als schapendrijver, is het aangeboren drijfinstinct van deze hond nog altijd intact. IJslandse schaapshonden blaffen naar alles wat hen voorbijrent, zoals katten of fietsers en hebben de neiging hen achterna te rennen, zoals een goede veedrijver dat gewend is. Een andere tendens van onze IJslandse vriend is dat hij al blaffende vogels achterna jaagt. Dat komt doordat de hond destijds op IJsland de lammeren moest hoeden tegen brutale roofvogels. Dit hoeden past hij nu ook nog toe op zijn baas en het huisgezin waartoe hij behoort. Omdat hij zijn baas niet kwijt wil raken, blijft hij constant in zijn buurt. Bovendien is deze herdershond behoorlijk waaks en indien er bezoek voor de deur staat, wordt dat met veel geblaf gemeld!

Aanhankelijk

Voor degene die niet graag alleen is, is de IJslandse viervoeter een aangename en trouwe compagnon. De IJslandse schaapshond houdt enorm van menselijk gezelschap. Hij houdt van aandacht en beweging en volgt zijn baas waar hij maar kan. ‘s Nachts slaapt de hond het liefst op het voeteneind van zijn bed om hem maar niet uit het oog te verliezen. Het is daarom niet raadzaam om een IJslandse herdershond urenlang alleen achter te laten.

shesha