Wilde honden als huisdier houden

Alle huishonden, welk ras we het ook over hebben, zijn afkomstig van dezelfde stamvader. Ooit is de hond ontstaan. Waarschijnlijk doordat vroege mensen wolven toelieten bij hun kampvuren, hun jachtbuit met de dieren deelden, en ze zo stap voor stap tot huisdieren maakten. Als je dat weet, dan vraag je je af waarom dat niet met meer hondensoorten is gebeurd. Er zijn namelijk meer dan 30 verschillende soorten wilde honden uit de familie Canidae. Die komen overal ter wereld voor, van Zuid-Amerika en Zuid-Afrika tot in het noordpoolgebied. Denk maar aan de goudjakhals, de rode vos uit ons eigen land en de rode dingo uit Australië. Sommige van deze dieren worden inderdaad door enthousiastelingen als huisdier gehouden. Wat zijn de voordelen en nadelen daarvan? Lees het hier.

Wolfhonden

Wolfhonden zijn grote, stoere dieren die eigenlijk een kruising tussen een hond en een wolf zijn. Ze zien er fantastisch uit, maar het is een uitdaging om deze dieren onder controle te houden. Het wolvenbloed zorgt ervoor dat ze constant bijgestuurd moet worden – de opvoeding van een wolfhond stopt nooit. Ze kunnen ook schuw zijn en moeilijk wennen aan andere mensen of andere dieren. Bovendien hebben ze een ongelooflijke energie en een groot vermogen om te ontsnappen. Verder kan het moeilijk zijn om ze zindelijk te krijgen. Wil je echt een wolfhond? Dan kan je je baan maar beter opzeggen.

Rode vos

De rode vos, een roofdiertje van slechts 10 kilo zwaar, is één van de meest succesvolle en wijdverspreide roofdieren op aarde. Ze zijn slim, zien er leuk uit en het is dan ook geen wonder dat mensen hebben geprobeerd om ze te temmen tot huisdier. Jammer genoeg stinken rode vossen erg, en zijn andere huisdieren niet veilig bij ze. Vossen zijn moeilijk op te voeden, omdat het niet zulke sociale dieren zijn als honden, en dus niet leren van correcties en beloningen. Een vos smikkelt, ook nadat je hem drie keer bestraft hebt, zonder wroeging jouw heerlijke cake van jeEigenTaart op. Het is niet mogelijk om echte huisdieren te maken van rode vossen. Je krijgt ze hoogstens zover dat ze jou accepteren – net als een kat dat doet.

Fennek

De fennek of woestijnvos is de overtreffende trap van schattigheid. Dit minivosje uit de Saharawoestijn heeft een lichtoranje kleur en gigantische oren, waarmee het onder het woestijnzand zijn prooi vind. Ook van de fennek kan je niet echt een huisdier maken dat naar je luistert en je commando’s opvolgt. Wel kan je ze temmen, en dan zijn het erg leuke dieren – voor de hobbyist die bereid is er tijd, moeite en geld in te steken. Ze hebben een erg groot onderkomen nodig waarin ze kunnen graven en rennen. Ze zijn enorm energetisch en kunnen snel van stemming wisselen. Ook zijn fenneks echte ontsnappingskunstenaars. Als ze uit hun onderkomen weten te breken zie je ze nooit meer terug. Een groot voordeel is wel dat ze niet de vieze geur van andere vossensoorten hebben.

shesha