Herdershonden, veehoeders van oudsher

De geschiedenis van de herdershond gaat een heel eind terug in de tijd en kan worden geassocieerd met het ontstaan van de sedentaire landbouw. In de voorhistorische tijden waren het enkel nomaden die de wereld bevolkten. De nomaden leefden van het jagen op wild en van het verzamelen van voedsel. Langzaamaan ontstonden er nederzettingen en begon men gewassen te verbouwen en vee te houden.

Schapen en geiten

In het jaar 9000 voor Christus is de mensheid begonnen met het domesticeren van schapen en geiten. Vanaf het moment dat de nomaden zich een vaste verblijfplaats verschaften ontstond een agrarische samenleving. Aangezien schapen en geiten zich langzaam voortbewegen en van nature geen agressief karakter hebben, was de veekudde erg kwetsbaar. De schapen en geiten waren niet in staat zich te verdedigen tegen beren, wolven en andere roofdieren. Met andere woorden, het kostbare vee moest beschermd worden. Territorium werd een belangrijk begrip.

Gedomesticeerde wolven

Wetenschappelijk onderzoek heeft bevestigd dat de wolf de voorouder is van alle hondenrassen. De hond is van oudsher een gedomesticeerde wolf. Deze domesticatie moet reeds hebben plaatsgevonden in het Stenen Tijdperk, dus een paar duizend jaar eerder dan de domesticatie van schapen en geiten. De hond was dan ook het ideale dier voor het hoeden van de weerloze vee kuddes.

shesha