De toegewijde Schotse herdershond

We kennen de Schotse herdershond allemaal wel van de televisieserie ‘Lassie’ uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, waarin de Schotse collie de hoofdrol speelde. De televisieserie was gebaseerd op een populair jeugdboek van de schrijver Eric Knight. Later zijn er ook nog films gemaakt over deze hondenheldin. Dankzij ‘Lassie’ is de Schotse collie een van de meest geliefde hondenrassen geworden en vooral favoriet bij kinderen.

Schotse schapenhoeders

Zoals de naam al aangeeft komt deze herdershond van oorsprong uit Schotland. Sinds de 13e eeuw van onze jaartelling waren er reeds herdershonden in de Schotse Hooglanden, die zich ontfermden over de schapen die er graasden. Deze oorspronkelijke Schotse schapenhoeders waren voornamelijk zwart met wit, met soms een beetje roodbruin. De typische roodbruine ‘Lassie’-hond bestond toen nog niet. In de 19e eeuw begon men met de Schotse herdershonden te fokken. Er werden ook andere rassen ingefokt opdat de Schotse herder er sierlijker uit zou zien. Aan de lange spitse snuit van de collie kunnen we bijvoorbeeld zien dat de Schotse herder destijds met de elegante Russische barzoi is gekruist. Ook de bruinrode vacht werd meer algemeen voor deze herdershond. Vanaf 1895 was het hondenras ‘Schotse collie’ eindelijk een feit.

Waarom ‘collie’?

De vraag is waarom een herdershond plotseling ‘collie’ werd genoemd. We kennen niet alleen de Schotse collie maar bijvoorbeeld ook de Border collie. Er wordt gesuggereerd dat de benaming ‘collie’ naar ‘collar’ verwijst, hetgeen ‘halsband’ betekent. Als we de collies aanschouwen, dan zien we inderdaad een weelderige vacht rondom hun hals, als ware het een halsdecoratie. Een andere optie die wordt genoemd is dat ‘collie’ gerelateerd is aan het woord ‘coolly’ dat terugslaat op de zwarte koppen van de bergschapen in de Schotse Hooglanden.

Een ‘Lassie’-karakter

Schotse collies staan bekend om hun liefdevolle en beschermende karakter. Ze zijn zeer geschikt voor gezinnen met (kleine) kinderen en staan dan ook terecht vermeld in de kindvriendelijke gezinshonden top 10. Verder is onze Lassie vrolijk, slim en heel sociaal en is bovendien erg gehecht aan haar eigen gezinsleden, waarover ze graag waakt. Bedenk wel dat Schotse collies energieke honden zijn die veel beweging nodig hebben. Ze horen dan ook op het platteland thuis, waar ze op een groot erf naar behoefte kunnen rondrennen. Omdat ze heel behendig zijn vinden het heerlijk om bijvoorbeeld te apporteren. Ook lange wandelingen zijn voor deze levenslustige hond geen overbodige luxe!

MDR1 defect

Een aantal honden, waaronder de collie, hebben een gen-defect dat hen in grote moeilijkheden kan brengen. Het gaat om het Multidrug Resistance (MDR) gen1. Door de afwezigheid van dit gen bij de meeste collies, kunnen ze gevoelig zijn voor bepaalde farmaceutische (genees)middelen, zoals ontwormingskuren en narcotica. Er kunnen ongewenste en ernstige bijwerkingen optreden die tot zware neurologische schade kunnen leiden. Een van nature sterke en gezonde hond kan door deze ‘geneesmiddelen’ dus ernstig ziek worden. Een goed alternatief voor dieren met dit gen-defect is een regelmatig bezoek aan de dierenhomeopaat.

shesha