Huisdieren brengen veel gezelligheid in huis, maar ze zorgen meestal ook voor extra werk. Wanneer een hond met vieze poten naar binnen rent zal de vloer daarna gedweild moeten worden. En als een hond flink verhaart, dan zal de stofzuiger vaker tevoorschijn gehaald moeten worden. Zeker in de zomermaanden is regelmatig stofzuigen erg belangrijk: je moet er toch niet aan denken dat je te maken krijgt met een vlooienplaag in huis.
De hond én het huis behandelen
Door het inzetten van een anti-vlooienmiddel vinden de vlooien je hond niet langer aantrekkelijk. Maar enkel je hond behandelen met een dergelijk bestrijdingsmiddel is vaak niet genoeg. Wanneer je hond al vlooien had voordat hij behandeld werd, dan kan het zijn dat dit ongedierte zich nog steeds in je huis bevindt. Dat mooie vloerkleed groen of een andere kleur, zou dan heel goed een plek kunnen zijn waarin de vlooien zich schuilhouden totdat ze een volgend slachtoffer voorbij zien komen. Als dat gebeurt, dan is zo’n sfeervol vloerkleed niet langer een gezellige blikvanger maar een bron van ergernis. Ook in dat geval is voorkomen beter dan genezen. Wanneer het kwaad al is geschied, dan is een grondige aanpak noodzakelijk.
Een stappenplan
Vlooien zijn niet zo kieskeurig als het gaat om een verblijfplaats of een slachtoffer waarop ze kunnen parasiteren. Bovendien planten ze zich ook nog eens snel voort wanneer ze zich eenmaal binnenshuis hebben genesteld. In een mum van tijd zijn ze in alle huiskamers te vinden en is er dus een grondig stappenplan nodig. Daarom is het altijd verstandig om bij de eerste vlooien die je op je huisdier aantreft ook gelijk het huis en de andere huisdieren aan te pakken. Zo kun je een vlooienplaag in huis voorkomen.
Wassen, stofzuigen en sprayen
Het is in ieder geval verstandig om de plekken waar je hond vaak ligt of slaapt goed te sprayen na het stofzuigen. Ook de kleden en/of mand van je hond hebben een grondige aanpak nodig. Was alles zo heet mogelijk: heet water doodt namelijk de eventueel aanwezige eitjes of larven. Doe dit minimaal één keer in de week, acht weken achter elkaar. Laat alles buiten in de zon drogen. Het mooie vloerkleed zal waarschijnlijk niet gewassen kunnen worden, maar je kunt het wel grondig stofzuigen, sprayen en de volgende dag weer stofzuigen. Dit ritueel kun je een paar keer herhalen. Gooi de stofzuigerzak na elke grondige stofzuigbeurt weg om te voorkomen dat de eitjes in de zak uitkomen en alsnog voor nieuwe vlooien zorgen. Stofzuig het hele huis om de dag en doe dat zo’n acht weken achter elkaar. Vergeet daarbij de bank niet.
Vergeet de schuilplaatsen niet
Vlooien verstoppen zich graag, het liefst op plekken waar niet zo vaak gestofzuigd wordt. Hoeken, kieren, achter en onder meubels, en niet te vergeten in de auto: dit soort plaatsen zijn favoriet bij vlooien. Vergeet deze plekken dus niet wanneer je alles grondig stofzuigt. Behandel deze plaatsen na het stofzuigen met een speciale omgevingsspray tegen vlooien. Ga echter niet sprayen voordat je gaat stofzuigen, want dan stofzuig je een deel van de spray weer weg.