Ook in Nederland hebben wij onze eigen herdershond, die bekend staat onder de naam schapendoes. Het lieftallige dier heeft door de jaren heen vele andere namen gekregen zoals ‘Siephond’ en ‘Olde Grise’. De herdershond van eigen bodem is een typische schaapsherdershond, zoals zijn officiële naam al doet vermoeden. Hij was dan ook regelmatig te vinden op de heidevelden van de Veluwe en in Drenthe, samen met de herders en hun schaapskuddes. Als schapenhoeders zijn deze honden onvermoeibaar en zeer alert!
Met uitsterven bedreigd
Aangezien de schapendoes voorheen niet echt als rashond werd erkend maar in de 19e en begin 20e eeuw veel waarde had als werkhond of gebruikshond, was deze hond stilletjes bezig weg te kwijnen, toen de herderscultuur waarin deze herdershond zijn rechtmatige plaats innam, ook bezig was te verdwijnen dankzij de opkomende moderne landbouw en de verstedelijking van het platteland. Dat de Nederlandse schapendoes een echte rashond is geworden hebben we te danken aan dhr. P.M.C. Toepoel, een Nederlandse kynoloog (hondenkenner). In de jaren ’40 van de vorige eeuw was Toepoel verontrust over de Nederlandse hondenrassen die met uitsterven bedreigd werden. Hij was vooral gecharmeerd van de herdersdoes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij op zoek gegaan naar alle overgebleven exemplaren die hij maar kon vinden en na de oorlog is hij met deze honden gaan fokken. Op deze manier is de Nederlandse schapendoes van de ondergang gered en tevens een officiële rashond geworden.
Springcapaciteit
Wat is er zo karakteristiek aan de Nederlandse schapendoes? Waarom was hij zo geliefd bij de nostalgische herders? De herders wilden destijds het liefst een hond die weinig eisen had en die de hele dag bij de kudde kon blijven hoeden. Een schapendoes is een vrij sobere hond en houdt van hard werken. Hij was dus geknipt voor deze arbeid. Voorts is het springvermogen van deze hond indrukwekkend. Zijn springcapaciteit maakt hem erg behendig, hetgeen zeer gunstige was voor het werk op de heidevelden, omdat hij op die manier gemakkelijk de heidepollen kon omzeilen. De schapendoes is zo lenig dat hij om zijn eigen as kan tollen. Zijn behendigheid maakt hem puur geschikt voor de hondensport, zoals een hindernis-parcours, waarbij hij zijn springvaardigheden kan botvieren. En zo is onze hardwerkende schaapsherdershond een veelzijdige sporthond geworden.